- REKLAMA -
9.1 C
Užice
Početna Svet Blokada Sueckog kanala – dnevni gubici se mere milijardama dolara

Blokada Sueckog kanala – dnevni gubici se mere milijardama dolara

Dok uprava Sueckog kanala pokušava da oslobodi gigantski teretni brod "Ever Given" tajvanske kompanije, koji se dijagonalno zaglavio u kanalu, i ponovo otvori saobraćaj prave se prve procene i preračunavaju gubici.

- REKLAMA -

Ugrožen je transport robe iz Kine, Irana, ali i ostalih azijskih zemalja, a najviše na udaru su sirovine i energenti. Kina je jedno od većih tržišta odakle naše kompanije uvoze robu, pa bi se kašnjenje isporuka moglo odraziti na hemijsku, metalsku, tekstilnu industriju i trgovinu raznim finalnim proizvodima. Strahuje se od većeg rasta cene nafte.

Postavljeno je nekoliko remorkera u pokušaju da se oslobodi brod “Ever Given”, uključujući i specijalizovani ploveći bager. Ipak, stručnjaci procenjuju da će biti potrebne nedelje kako bi se ponovo uspostavio saobraćaj kroz Suecki kanal. To povećava strah i od rasta cene nafte.

Srđan Savković iz kompanije QSL, koja se bavi međunarodnim brodskim transportom, kaže za Internet portal RTS-a da je zbog blokade kanala najugroženiji transport robe iz Kine, Irana, ali i ostalih zemalja koje su snabdevači gasom i naftom.

Ističe da nema pravila koja roba je najviše na udaru ovom blokadom.

“Ugrožene su sirovine, energenti, sve bukvalno. Kroz kanal prolazi 12 odsto svetskog tereta koji se vozi morima”, ističe Savković.

Navodi da je mesecima unazad otežan prevoz robe, kao i da ima kašnjenja i da je ovo dodatno zakomplikovalo situaciju.

“Roba već kasni, ne samo zbog ovoga, prazni kontejneri se zadržavaju u lukama, ne vraćaju se brodarima, a ima više miliona kontejnera po lukama širom sveta sa robom bez titulara. To znači da je kupac platio robu dobavljaču koji je u njegovo ime spakovao na brod, u međuvremenu se desila stvar sa virusom i mnogo je firmi zatvoreno, pa oprema stoji zarobljena, jer mora pravno da se reši situacija da bi moglo da se raspolaže robom”, objasnio je Savković.

Kada je reč o alternativnim pravcima transporta robe, ukoliko blokada Sueckog kanala potraje, Savković kaže da oni postoje, ali da to stvara dodatne poteškoće.

“Postoje naravno, ali prave veće troškove, komplikaciju u saobraćaju, rizik usled prirodnih okolnosti”, ističe Savković.

 

- Advertisement -
IZVORRTS
- REKLAMA -
Užice
clear sky
9.1 ° C
9.1 °
9.1 °
87 %
0.2kmh
0 %
Uto
19 °
Sre
19 °
Čet
20 °
Pet
14 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime