- REKLAMA -
15.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Preventivno, po prvi put

Preventivno, po prvi put

O vanrednim situacijama i problemima usled elementarnih nepogoda i klimatskih promena na sastanku u Užicu

- REKLAMA -

Predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave, komandanti i načelnici štabova za vanredne situacije Zlatiborskog upravnog okruga su se okupili u Užicu kako bi definisali uzroke ključnih problema u opštinama i razmatrali kojim merama i aktivnostima mogu preventivno smanjiti rizik i štete od katastrofa i elementarnih nepogoda.

Sa predstavnicima 27 lokalnih samouprava su prethodnih dana razgovarali pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije obilazeći okruge kako bi razmatrali prioritetne višegodišnje probleme u tim područjima i načine njihovog efikasnijeg rešavanja.

Ti sastanci nisu reda radi, istakao je načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Luka Čaušić.

–  Sektor već priprema adekvatne akte i naloge ka štabovima za lokalne samouprave u okruzima koje smo prošli. Tako će da bude i u Zlatiborskom okrugu, rekao je Čaušić dodavši da će obići sve okruge u Srbiji.

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je Zlatiborski okrug prošle godine imao 164 požara i da se za razliku od okruga u kojima je fokus bio na rizicima od poplava, ovaj kraj suočava sa problemima usled snežnih padavina i pojave klizišta, kao i požara na otvorenom, preneo je MUP.

–  Nas raduje da je ovo prvi put od kada Sektor postoji da se preventivno deluje na ovaj način. Proaktivno prilazimo problemu kada se ništa ne dešava zato što je to negde slaba tačka našeg sistema koju želimo da izbacimo kako bismo bili što spremniji u narednom periodu. To ne znači da ćemo mi da pobedimo poplave, požare i snežne nanose, ali ćemo da doprinesemo da smanjimo na najmanju moguću meru rizik po ljudske živote i imovinu građana, rekao je u Užicu Luka Čaušić.

Po njegovim rečima, šumski požari na Tari i Zlatiboru i snežni nanosi su najveća pretnja po bezbednost građana i životnu okolinu u Zlatiborskom upravnom okrugu. Pojedine opštine okruga su izložene i riziku od poplava.

Na one u Požegi, Lučanima i u Obrenovcu 2014. godine je podsetio načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić, istakavši važnost preventivnog delovanja i dobre organizacije i komunikacije u slučaju katastrofa.

–  Zaključeno je da jedan dinar koji se uloži u preventivu može i desetostruko da se vrati, naveo je načelnik Perišić koji je i komadant Regionalnog štaba za vanredne situacije.

–  Zlatiborski okrug, kao najveći u Srbiji, ima tu problematiku da je jedini okrug na čijoj teritoriji deluju tri policijske uprave i tri štaba. Zato je bitno da kada dođe do katastrofalne situacije imamo dobru komunikaciju između sebe, da znamo nadležnosti i zakonske okvire koje moramo poštovati, dodao je Perišić.

Kako do katastrofa ne bi došlo, pomoć nude i iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

–   Ministarstvo je spremno da pruži logističku i finansijsku podršku kroz projekte preveniranja klimatskih promena i elementarnih nepogoda, poručila je iz Užica državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić navodeći da je budžetskim fondom opredeljeno 41,4 miliona dinara za takve projekte lokalnih samouprava. O najhitnijim po Zlatiborski okrug razgovaraće na sastanku i u Užicu.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je rekla da će na sastanku posvetiti pažnju i problemu u Koštici. Podsetimo, usled otapanja snega i velike količne vode, u ulici Svetozara Markovića je aktivirano klizište.

–   Kao posledica aktiviranja tog klizišta, ugrožena je saobraćajnica, magistralni vodovod, trafostanica, stambeni objekti i poslovni objekat i potencijalno je ugrožen i regionalni put Užice- Bajina Bašta, navela je Raković Radivojević istakavši da će za najefikasnije rešavanje tog problema Užicu biti potrebna pomoć Vlade Republike Srbije.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, preventivnom i civilnom zaštitom, upravljanjem rizicima, uz operativne vatrogasno-spasilačke jedinice i specijalističke timove za spasavanje, nastoji da ublaži posledice od različitih katastrofa koje mogu pogoditi region.

–  U svakom momentu njih 3.000 je spremno da pruži svoj maksimum u zaštiti i spasavanju građana u Republici Srbiji. Nesreće u različitim vidovima – požari, poplave, zemljotresi, klizišta, hemijski akcidenti – mogu se dogoditi svuda, u svakom momentu i bez upozorenja, stoga je prioritet Sektora visoka profesionalnost i mogućnost blagovremenog reagovanja, navodi se na sajtu Sektora za vanredne situacije.

Na veb stranici piše da na lokalnom nivou Sektor ima 27 organizacionih jedinica, četiri Uprave za vanredne situacije(u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu) i 23 Odeljenja za vanredne situacije, među kojima i u Prijepolju i Užicu.

Iz Užica načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije i pripadnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je poručio građanima Srbije da slušaju apele nadležnih.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
70 %
7.3kmh
44 %
Uto
14 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
13 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime