- REKLAMA -
19.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Pasoš za robu od sada i u Užicu

Pasoš za robu od sada i u Užicu

- REKLAMA -

Firme i pojedinci od ponedeljka 20. avgusta imaju mogućnost da u Užicu izvade dokument koji im olakšava proceduru ukoliko žele da privremeno izvezu neku vrstu robe

Dokument se naziva  ATA karnet dodatni list i najčešće ga koriste kompanije koje izvode radove, pa im je potrebno da privremeno izvezu alat ili organizatori muzičkih događaja koji takođe privremeno izvoze muzičke instrumente. Novina je da sada ne mora da se ide u Beograd kako bi se dobio papir, već zahtev može da se podnese Regionalnoj privrednoj komori u Užicu.

– Poenta je da se na ovaj način zaobilazi klasična procedura koja pri ovakvim vrstama izvoza nije potrebna. Ako je na primer reč o firmi koja izvozi instrumente, u dokumentu će stajati spisak robe koja mora biti vraćena, kaže za RAM mrežu Vladimir Misailović iz RPK Užice.

Već tri firme iz užičkog kraja su podnele zahtev za ATA karnet dodatne listove. Za sada RPK nema mogućnost izdavanja ATA karnet osnovnih listova koji se izdaju na godišnjem nivou i koji se mogu izvaditi u Beogradu.

ATA karnet je jednostavan međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni uvoz najvažnijim grupama roba kojima se trguje u svetu. ATA karnetom roba cirkuliše neocarinjena za period od jedne godine na carinskom području zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu. To se odvija bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava, plaćanja carine ili polaganja depozita, što inače sledi u redovnom postupku za privremeni izvoz, odnosno uvoz. U svetu, ATA karnet je sinonim pasoša za robu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
52 %
6.7kmh
2 %
Uto
18 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
13 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

71 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime