- REKLAMA -
9.6 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Za transfuziološke službe u Srbiji ukupno 11 specijalizovanih vozila, za užičku dva(AUDIO)

Za transfuziološke službe u Srbiji ukupno 11 specijalizovanih vozila, za užičku dva(AUDIO)

Donirana specijalizovana vozila za zdravstvene ustanove, namenjena unapređenju postupka transfuzije krvi i transplatacije

- REKLAMA -

Opšta bolnica Užice, Služba transfuzije krvi, dobila je dva specijalizovana vozila sa opremom za transfuziju i transplataciju od ukupno 11 koji su danas predati predstavnicima sedam zdravstvenih ustanova Srbije tokom ceremonije primopredaje saniteta u Užicu.

Ministarka za evropske integracije Tanje Miščević je istakla važnost jačanja kapaciteta zdravstvenih ustanova u zemlji.

  • Uručili smo ključeve automobila za koje sam čula od uvaženih lekara koji se bave biomedicinom, transplatacijom i tranfsuzijom, da su im od značaja. Automobilima im se omogućava da stignu u svako mesto, tu postoji oprema koja omogućava uzimanje krvi i, najvažnije, postoje frižideri koji se sastavni deo opreme, važni za pravilno skadištenje i kasniju obradu krvi u procesu transfuzije, pojasnila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Opremljena vozila za potrebe transfuzioloških službi Srbije su dobili Institut za transfuziju krvi Srbije, Institut za transfuziju krvi Niš, Banka krvi Kragujevac, Institut za transfuziju krvi Vojvodine, Kliničko – bolnički centar Zemun, Opšta bolnica Subotica i Opšta bolnica Užice.

Kako je navedeno, vozila su deo ugovora vrednog više od 2,6 milion evra, o nabavci opreme za specijalizovane ustanove iz oblasti biomedicine, finansirane sa 1,5 miliona evra iz fondova Evropske unije. Ranije uručen deo opreme za transfuziju i transplataciju, napomenuli su, već je u upotrebi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

  • Činjenica da je Zdravstveni centar Užice prepoznat kao jedan od tri transfuziološka centra koja su dobila dva specijalizovana vozila dovoljno govori o značaju naše transfuzije koja svojim uslugama pokriva ceo Zlatiborski okrug u kome živi i više od 35 hiljada doborovoljnih davalaca krvi, kazala je na ceremoniji gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević dodavši da u Užicu već koriste ranije doniranu opremu: brzi hemoglobin, skrining uređaj za donore krvi, inkubator za trombocite, automatski separator, vage za krv, ručni siler, zamrzivač za skladištenje krvne plazme, pH metar.

Prema navodima ministarke Miščević, Evropska unija je tokom deset godina podržala devet projekata u oblasti zdravstva u Užicu.

Gradonačelnica Užica je predočila da je rekonstruisana zdravstvena ambulanta u Gradskoj opštini Sevojno, uz nekoliko ambulanti u seoskom području i podsetila da je, uz finansijsku podršku Evropske unije, u toku rekonstrukcija Antituberkuloznog dispanzera pri užičkom Domu zdravlja, vredna 490 hiljada dolara.

  • Grad Užice je iz svog budžeta izdvojio i 135 miliona dinara za rekonstrukciju i izgradnju Opšte bolnice Užice i Zdravstvenog centra, dodala je gradonačelnica Užica.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva je predočila da je Evropska unija, sa ciljem da podstakne humanost, solidarnost i velikodušnost, u prethodnih 20 godina obezbedila 570 miliona evra bespovratne pomoći i zajmova za zdravstveni sistem Srbije, a za ovu oblast zdravstva oko tri miliona evra.

  • Opremljene su bolnice, laboratorije, Zavodi za javno zdravlje, centri za transfuziju krvi. Osnovane su škole za menadžment u zdravstvu i javno zdravlje, kao i agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova, agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Preko Evropske investicione banke, banke UE, sredstva u iznosu od oko 250 miliona evra su iskorišćena za obnovu i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući i institut Torlak, kao i četiri univerzitetsko- klinička centra, u Beogradu Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, napomenula je Halačeva.

– Zdravstveni radnici jesu naši heroji, ali ne moramo da radimo u zdravstvenim sektoru da bismo bili heroji. Ljudski život može podjednako da se sačuva i doniranjem krvi i organa. Spasite nečiji život dobrovojnim davanjem krvi, poručila je Halačeva iz Užica.

Glorija Blagojević: Što je više ljudi u bazi davalaca matičnih ćelija, veće su šanse za izlečenje


Poziv mladim lekarima


Ministarka zdravlja prof. dr. Danica Grujičić je ukazala u Užicu da je resornom ministarstvu prioritetno i da građanima Srbije približi značaj davalaštva krvi i transplatacije organa.

  • Želja za davalaštvom krvi mora da se produži i u onim danima kada nemamo tako veliki broj povređenih i tako velike tragedije kroz koje smo prošli, naglasila je Grujičić najavjujući da će dobrovoljni davaoci krvi ponovo dobiti pogodnosti i privilegije koje su nekada za njih postojale.
  • Ministarstvo zdravlja je formiralo radnu grupu koja će sprovesti brojne aktivnosti u okviru kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi u čemu će nam oprema namenjena tranfuziji biti od veliko značaja. Međutim, ljudski resursi su najvažniji, posebno kada je transfuzija u pitanju. (…) Želim da uputim poziv mladim kolegama da ne čekaju uzaludno posao u mestima gde su rođeni. Takoreći sutra, 20 lekara mogu da nađu posao u užičkoj bolnici, a razgovaraću i sa direktorkom Doma zdravlja da vidimo koliko je njima potrebno, rekla je Grujičić u svom rodnom gradu dodavši da je Grad Užice, kao lokalna samouprava, u stanju da obezbedi oko pet stanova za mlade lekare.

Grujičić je napomenula u Užicu da je Ministarstvo zdravlja uputilo zahtev Fondu za zdravstveno osiguranje, kako je navela, da se produži na još tri meseca plaćanje lekara, medicinskih sestara i tehničara zaposlenih zbog kovid pandemije.

  • Neće ostati bez posla. Biće im ponuđeni poslovi tamo gde ima mesta, rekla je Grujičić pozivajući mlade lekare da razmišljaju o radu i u unutrašnjosti Srbije.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva je podsetila da je Evropska unija sa oko 77 miliona evra pomogla Srbiji da obezbedi opremu tokom pandemije korona virusa i da su angažovali oko 200 zdravstvenih radnika za rad u Srbiji tokom 15 meseci i perioda povećanog broja obolelih od korona virusa.

U okviru tvining projekta Podrška jačanju kapaciteta relevantnih institucija u sistemu supstanci ljudskog porekla SOHO, za koji je EU izdvojila dodatnih 1,5 miliona evra, prema najavama Grujičić, litvanski partneri će pomoći Ministarstvu zdravlja da obukama i nizom aktivnosti ojača kapacitete i znanja stručnjaka u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i Upravi za medicinu.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
9.6 ° C
9.6 °
9.6 °
96 %
1.2kmh
31 %
Uto
9 °
Sre
21 °
Čet
19 °
Pet
13 °
Sub
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime