- REKLAMA -
8 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Reakcije na tragediju u osnovnoj školi na Vračaru: Mladima potrebna podrška u...

Reakcije na tragediju u osnovnoj školi na Vračaru: Mladima potrebna podrška u odrastanju; ovaj događaj nadrasta prosvetne probleme

- REKLAMA -

Povodom tragičnog događaja koji se juče dogodio u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu sagovornici Radio Lune su iskazali porodicama žrtava saučešće i naveli da ovakve tragedije ne izaziva jedan faktor, već su one skup više različitih faktora, koji su se poklopili u određenom trenutku, ali i da je to izuzetno strašan događaj koji je nadrastao prosvetne probleme.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Branko Nikolić za Radio Lunu navodi da je prema Uniji sindikata to izuzetno strašan događaj, koji je nadrastao prosvetne probleme.

Ovaj događaj je samo logičan nastavak svega onoga što se dogodilo u prethodnom periodu tokom ove školske godine, ali i ranijih jer izmene zakona u poslednjih desetak godina sistematski vode ka urušavanju celog obrazovnog sistema. Ovde je očigledno da je zatajila pre svega porodica, a na drugoj strani škola postaje nemoćna. Šta smo sada postali mete, glineni golubovi gde svako sa ulice može u bilo koju školu u bilo kom trenutku da uđe. Ne postoji nikakva garancija bezbednosti u školama u Srbiji, navodi Nikolić.

On navodi da je događajem od juče problem definitivno izašao iz škola i postao opštedruštveni. Nakon protesta prosvetnih radnika u novembru prošle godine zbog događaja u školi u Trsteniku organizovana je radna grupa pri ministarstvu koju su činili predstavnici sindikata i predstavnici ministarstva koja je trebalo da dogovori niz mera za zaustavljanje svih vrsta nasilja u školama.

Tražili smo da mere koje je donela radna grupa budu primenjene od početka drugog polugodišta, a one su prolongirane za septembar i to prilično ublažene u odnosu na ono što smo mi tražili. Sad ostaje da sačekamo i vidimo šta će ministarstvo preduzeti, rekao je Nikolić.

On je naveo da kako su se propisi menjali prosvetni radnici su ostajali bez načina da probleme rešavaju brzo i efikasno, a u pedagogiji brzina delovanja je jako važna.

Iz Užičkog centra za prava deteta su za Radio Lunu takođe naveli da izražavaju ogromnu tugu i zabrinutost zbog ovog događaja i iskreno saosećaju sa porodicom i decom koja su prisustvovala i doživela ovaj tragičan događaj.

Moramo reći da kada se ove stvari događaju nikada nije jedan faktor već je to najčešće skup više različitih faktora koji su se poklopili u određenom trenutku i izazvali ovu tragediju. Zbog toga se suzdržavamo da uperimo prst i kažemo krivi su roditelji, škola, ovi ili oni, skup različitih faktora dovodi do ovakvih tragedija, navodi direktor programa Užičkog centra za prava deteta dr Jelena Žunić Cicvarić.

Ona je navela da živimo u društvu gde je evidentno odsustvo podrške deci, nedovoljno znanje dece i roditelja kada je reč o očuvanju mentalnog zdravlja, a mi moramo da znamo da prepoznamo te rane oblike ponašanja kada se može adekvatno pružiti podrška detetu koja su u određenom problemu.

Akcenat treba da stavimo na preventivne aktivnosti. Mi smo i ranije ukazivali da mladi sve češće kroz naša i druga istrživanja govore o tome da im je potrebna podrška u njihovom odrastanju, odnosno podrška mentalnom zdravlju i to je nešto na čemu verujemo da će poput akceleratora ubrzati donošenje strategija i razvijanje usluga koje će biti direktno usmerene na podršku i očuvanje mentalnog zdravlja mladih, ističe Žunić Cicvarić.

Generalna klima u našem društvu je takva da se nasilje normalizuje na medijima i društvenim mrežama. Takođe u našem društvu su prisutne različite netrpeljivosti, a od strane vršnjaka svaka različitost se surovo kažnjava, navodi Žunić Cicvarić.

Takve stvari svakako mogu da prouzrokuju određenu anksioznost i jednu tešku bol koju mladi proživljavaju budući da se nalaze u jednom turbulentnom adoloscenskom periodu. Živimo u vremenu kada je odsutvo empatije i brige za druge i kada se kod mladih nedovoljno radi na toj brizi i empatiji, rekla je Žunić Cicvarić.

Iz Užičkog centra za prava deteta smatraju da dosnosioci odluka treba da preduzmu brze i sveobuhvatne mere kako bi se poboljšala bezbednost dece u školama.

To uključuje između ostalog i povećanje broja školskih psihologa, socijalnih radnika koji bi pružili podršku učenicima, ali i nastavnom osoblju i bili podrška i u poboljšanju saradnje sa roditeljima da bi se preventivno odgovorilo na znakove upozorenja o potencijalnom nasilju. Zatim važna je prevencija i rano uočavanje problema dece koji mogu da dovedu do samodestrukcije i agresije prema drugima, navodi Žunić Cicvarić.

Ona je objasnila da se može govoriti i o odgovornosti roditelja, ali s jedne strane možda roditelji nemaju dovoljno znanja i veština da prepoznaju te rane oblike ponašanja i da je nekom detetu potrebna podrška. Žunić Cicvarić ističe da roditelji često negiraju da problem postoji i misle da je to nešto razvojno što će vremenom proći, ali u određenim situacijama treba zatražiti stručnu pomoć i na prvom mestu znati kome se obratiti.

Ona navodi da je važna i psihološka podrška deci i nastavnom osoblju  koja su preživela traumu, kako bi prevazišli šok nakon traumatičnog događaja.

Govorimo o važnosti toga da to ne bude ostavljeno ad hok kako se ko oseća, već je potrebno na sistemskom nivou da postoje različite podrške koje će trajati jako dugo i potrebno je jako dugo da bi deca na jedan manje bolan način prevazišla ovu tragediju, rekla je Žunić Cicvarić.

Kada je reč o medijima uvek govorimo o tome da oni treba da poštuju prava deteta i da se suzdrže od objavljivanja informacija koje bi mogle da ugroze  privatnost ili da na drugi način prekrše prava deteta koja su preživela traumu.

Mediji mogu biti značajna podrška da se fokus stavi na mere prevencije i podrške kako bi se smanjio rizik sličnih incidenata u budućnosti. Mi svi zajedno treba da radimo na stvaranju sigurnijeg i podražavajuećg okruženja za decu u školama i zajednicama.

Žunić Cicvarić  je podsetila da su u Užicu pre nekoliko godina potpisali lokalni intersektorski protokol o zaštiti i prevenciji dece od nasilja u koji su uključena udruženja građana, centar za socijalni rad, obrazovni i zdravstveni sistem, policija, tužilaštvo i mediji kao važni u čitavom ovom procesu prevecije i intervencije u slučaju nasilja. Ona je istakla da upravo ta lokalna, mala povezivanja mogu biti dobar način i model kako da se u malim zajednicama prevenira nasilje i ovakvi neželjeni slučajevi eliminišu ili svode na najmanju moguću meru.

Bez nastave u školama

Zbog ovog događaja Unija sindikata je juče na hitnoj sednici glavnog odbora donela odluku da se u školama koje su njihove članice od sutra obustavi rad, navodi predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Užicu Branko Nikolić. Do objavljivanja teksta nismo dobili informaciju u kojim užičkim školama sutra neće biti nastave. Dok je Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo odluku da se od danas obustavi rad u svim školama članicama.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
8 ° C
8 °
8 °
90 %
0.8kmh
0 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
14 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime