- REKLAMA -
12.5 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Održana predavanja poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice

Održana predavanja poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice

- REKLAMA -

Opština Čajetina u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Užice, organizovala je predavanje za poljoprivrednike u cilju što bolje edukacije i ostvarenja većih prinosa, prenosi Zlatibor press.

U Domu kulture u Čajetini održano je predavanje savetodavaca iz Poljoprivredne stručne službe Užice za poljoprivrednike sa teritorije opštine Čajetina. Održana predavanja imala su dve teme: Sistem precizne prognoze u cilju kontrolisane upotrebe pesticida i Značaj ispitivanja zemljišta u smislu postizanja boljih prinosa, boljih kvaliteta proizvoda.

-Svaka preporuka je da se proizvođači ove godine, naročito kada su cene đubriva izuzetno visoke, edukuju, kako ne bi došlo do korišćenja neodgovarajućih sredstava za biljne vrste a da se pritom i ne rasturaju đubriva neplanski. Što se tiče prognoza biljnih bolesti, unazad 15 godina mi imamo tri meteorološke stanice: u Sirogojnu, Branešcima i Krivoj Reci. Tako smo i podelili proizvođače koji gravitiraju na ovim lokacijama i na osnovu toga a prateći količinu padavina, temperature, faze razvoja biljke i faze razvoja štetnih organizama, precizno upućujemo poruke proizvođačima putem telefona, kad šta treba da urade kaže Milenko Gavrilović, stručni saradnik za zaštitu biljaka.

Zainteresovani poljoprivrednici imali su prilike da obogate svoja znanja korisnim savetima i iskustvima predavača.

-Uvek se savetujem u institucijama kao što je institut u Čačku, gde sam i nabavio sadnice a takođe i kada sam dobio sadnice od opštine Čajetina, konsultovao sam se sa stručnjacima iz Arilja i poljoprivredne škole u Požegi. Poštujem reč stručnjaka i uvek ima nešto novo da se čuje. Bez nauke nema napretka ni u voćarstvu ni u stočarstvu. Živimo u 21. veku, nauka napreduje i zbog toga sam i došao kako bih čuo nešto novo, rekao je

Jedan od ciljeva sastanka je da proizvođači, članovi Udruženja „Zlatiborski plodovi“ dobiju i besplatnu analizu zemljišta na osnovu koje će dobiti dalje preporuke za đubrenje kako bi povećali svoje prinose.

-Mimo ove pomoći na današnjem sastanku, mi želimo da informišemo i proizvođače na području opštine Čajetina da ćemo im i na dalje biti na usluzi što se tiče platforme eAgrar, čija je aktivacija planirana ovih dana. Nakon dobijanja EID broja nastavlja se digitalizacija poljoprivrednih gazdinstava kako bi sve subvencije i svi registri bili uvezani u jedan sistem, kaže Ana Prokić, savetodavac za voćarstvo PSSS Užice.

Prema rečima savetodavaca iz Užica, saradnja sa opštinom Čajetina je veoma kvalitetna i dugogodišnja i ističu da je ovo jedina opština koja je sve ove godine imala najveći osećaj za to kako pomoći poljoprivrednom proizvođaču, kako pokrenuti primarne vidove prerade nekih proizvoda koji povremeno dođu u situaciju da nemaju plasman kao sirovina.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
72 %
1.7kmh
1 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
19 °
Pet
12 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime