- REKLAMA -
15.6 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Slabo interesovanje za berbu malina, dnevnica od 3000 do 6000 dinara

Slabo interesovanje za berbu malina, dnevnica od 3000 do 6000 dinara

- REKLAMA -

Berba malina počinje za mesec dana, a društevne mreže prepune su oglasa u kojima se traže sezonski radnici koji za dvadesetak dana berbe, prema rečima malinara, mogu da zarade i direktorsku platu. Svaki dinar u berbi je teško zarađen pa je iz godine u godinu sve manje zainteresovanih koji su raspoloženi da „idu u maline“.

Nude se dnevnice od 3.000 do 6.000 dinara uz smeštaj i hranu. Iskusni berači sa vlasnikom se dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od spretnosti, brzine ruku i koliko mogu da podnese rad na visikom temperaturama.

Dobar berač dnevno može da nabere od 80 do 100 kilogarama i nikad mi nije žao da dobro platim dobrog radnika. Zadovoljni su oni, a zadovoljni i mi. Ko ima manje plantaže može da obere maline u krugu porodice, a aveći zasadi zahtevaju angažovanje radne snage. Sve je teže naći dobrog radnika, to postaje sve veći problem, rekao je malinar Dragoš Luković iz Arilja.

Foto: RINA

Imajući u vidu da zainteresovanost za srpsku malinu na evropskom i svetskom tržištu nikad nije bila veća, kao i da se očekuje da otkupna cena bude od 600 do 800 dinara ove sezone na dobitku će biti i radnici i berači. Jedino što može da smanji zaradu su lošiji rod i eventualne vremenske nepogode.

Imamo zasade na četiri hektara i rod ne prepuštamo slučaju. Imamo stalne radnike koji se svake godine vraćaju kod nas jer se uvek potrudimo maksimalno da ih ispoštujemo. To je ono što je ključno, jer ako niste ispunili sve što ste obećali radnici vam sledeće godine neće doći i tada ste u problemu. Zbog dosadašnjih vremenskih uslova pretpostavlja se da će rod biti za oko 30 odsto manji, kaže Dobrivoje Radović.

Titulu berača rekoredera u Zapadnoj Srbiji drži Milica Radulović iz Čačka koja je za jedan dan uspela da ubere neverovatnih 136,5 kilograma crvenog zlata.

- Advertisement -
IZVORRINA
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
70 %
7.3kmh
44 %
Uto
14 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
13 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime