- REKLAMA -
12.5 C
Užice
Početna EKO Zlatiborsko postrojenje za preradu otpadnih voda u poslednjoj fazi probnog rada

Zlatiborsko postrojenje za preradu otpadnih voda u poslednjoj fazi probnog rada

- REKLAMA -

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, koje se nalazi se u poslednjoj fazi probnog rada, su posetili tehnolozi iz Slovenije kako bi dodatno unapredili i poboljšali rad. Zahvaljujući ovoj investiciji, koju delom finansira slovenačka vlada, u Crni Rzav i Drinu otiče isključivo prerađena i tehnički ispravna voda.

Svaki dan postrojenje prima oko 5 do 6 kubika otpadne vode koja dalje prolazi kroz celo postojenje i kroz različiite tehnološke sklopove iz kojih se jedan deo polutanata odstrani iz otpadne vode.

Na kraju otpadna voda izlazi iz postrojenja i ima približno isti kvalitet kao što ima reka. Imali smo par problema koje smo rešavali, a to su tehnološki problemi, i zato i postoji probni rad uređaja, kako bi se u toku probnog rada svi problemi rešili, rekao je tehnolog u firmi Hidroinženjering Slovenija Damir Mehnadić.

Postrojenje na Zlatiboru doprinosi smanjenju zagađenja životne sredine, posebno vodotoka, uz preradu najsavremenijom elektro opremom.

Upotpunosti se izdvaja sav grubi otpad koji se nalazi u vodi. U narednom periodu potrebno je uvesti i osposobiti dezinfekciju i dehidrataciju mulja, rekao je tehnolog postrojenja za preradu otpada na Zlatiboru Dušan Kovčić.

Jedna od najvažnijih investicija opštine Čajetina i korak bliže cilju da postane prva ekološka opština, kažu predstavnici JKP Vodovod Zlatibor Čajetina, jeste postrojenje za preradu otpada koja je najsavremenija u ovom delu Evrope. Vrednost projeka je oko 4,5 miliona eura ukojem Opština učestvuje sa 3 miliona, a ostalo Vlada Slovenije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
72 %
1.7kmh
1 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
19 °
Pet
12 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime