- REKLAMA -
8 C
Užice
Početna EKO Program poslovanja Dubokog u 2022. godini razvojni, stiže 16 miliona(AUDIO)

Program poslovanja Dubokog u 2022. godini razvojni, stiže 16 miliona(AUDIO)

- REKLAMA -

Odbornici Skupštine grada Užica su tokom 15. sednice usvojili Programe poslovanja JKP Bioktoš i JKP Duboko Užice za 2022. godinu i dali saglasnost na poseban program poslovanja JKP Bioktoš koji predviđa i nabavku polupodzemnih kontejnera za pet miliona dinara.

Direktor JKP Bioktoš Oliver Ristanović je najavio da Bioktoš ima plan da u drugoj polovini 2022. godine nabavi i postavi polupodzemne kontejnere. Kupiće ih u saradnji sa lokalnom samoupravom i postaviti, kako je navedeno, na projektovane lokacije, u centralnom gradskom jezgru.

Planiraju u Bioktošu da sopstvenim sredstvima nabave dizalicu, ruku za kamion autosmećar kako bi praznili polupodzemne kontejnere.

Ove godine Duboko u gubitku, za narednu najavljuju pozitivno poslovanje

JKP Duboko procenjuje u Programu poslovanja za narednu godinu da je 2021. godine negativno poslovalo, sa gubitkom od oko 10,7 miliona dinara.

Program poslovanja JKP Duboko za narednu godinu, finansijski rukovodilac u JKP Duboko Nada Todovorić je opisala kao razvojni. Ona je navela da je ovogodišnji gubitak posledica niskih cena usluga, ali je naglasila da finansijski pokazatelji( uz promenjenu cenu osnovne usluge) ukazuju da će Duboko pozitivno poslovati 2022. godine.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je naglasila tokom 15. skupštinske sednice da će sa 16 miliona evra, koje će dobiti Duboko od države, rešiti višegodišnje probleme koje se odnose i na uticaj deponije na životnu sredinu.

Prema navodima gradonačelnice, novac će iskoristiti za dalju stabilizaciju i proširenje tela deponije, za zacevljenje Turskog potoka i sanaciju klizišta, za modernizaciju Centra za selekciju i izgradnju reciklažnog centra.

Podsetimo, u Užicu, Novoj Varoši, Valjevu i Somboru gradiće od sledeće godine regionalne reciklažne centre za upravljanje otpadom, a ukupno osam u Srbiji, najavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sredinom decembra.

Potpisan je ugovor o kreditu u iznosu od 150 miliona evra. Evropska banka za obnovu i razvoj i Francuska agencija za razvoj uložiće po 75 miliona evra u izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan i kancelarije u Srbiji Mateo Kolanđeli je istakao da su modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja   ključni za smanjenje zagađenja, stvaranje mogućnosti u cirkularnoj ekonomiji i približavanje Srbije standardima EU.

Ministarka Vujović je rekla da je Srbija posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a da je otvaranje Poglavlja 27 dodatni podsticaj za brži rad.

Vujović je najavila da će početkom 2022. godine raspisati tender za izvođača radova za prva četiri regionalna centra među kojima je i užički. Prema navodima ministarke,  oko 30 gradova i opština gravitiraće ka četiri regionalna  reciklažna centra.

Regionalnim centrom u Užicu upravljaće JKP Duboko.

Zbog čega je ta vest značajna za građane Užica i lokalne samouprave u Zapadnoj Srbiji i kakve promene najavljuju u Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Dubokom, od direktora Momira Milovanovića za sada nismo dobili odgovor. Skupštinske sednice u opštinama regiona Dubokog su sprečile direktora da se pojavi na zakazanom intervjuu u prostorijama Radio Lune, ali i da zovne i otkaže razgovor. Najavljenog poziva novinaru Lune nije bilo ni po završetku sednice. Podsetimo, magistar tehničkih nauka Momir Milovanović, imenovan je 2018. godine za direktora JKP Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice sa mandatom od četiri godine. Grad Užice je 30. decembra objavio Javni konkurs za izbor direktora JKP Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice, sa rokom od 30 dana prijave.

U Programu poslovanja JKP Duboko za 2022. godinu je navedena procena da je ove godine u Duboko, iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga, stiglo oko 94 850 tona otpada, od čega je 87 659 tona otpada završilo na deponiji. U 2021. godini cementarama je otpremljeno na dalji tretman 5.800 tona otpadne lake frakcije, dok je  7 191 tona izdvojeno primarnom i sekundarnom selekcijom otpada.

Na sanitarnu regionalnu deponiju u Užice radnim danima stiže od 300 do 350 tona otpada, a godišnje oko 3 500 tona otpada više nego prethodne godine.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
8 ° C
8 °
8 °
90 %
0.8kmh
0 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
14 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime