- REKLAMA -
12.5 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Kosjerić: Stanovnici naselja Gradina nezadovoljni što će u blizini njihovih kuća biti...

Kosjerić: Stanovnici naselja Gradina nezadovoljni što će u blizini njihovih kuća biti otvoren kamenolom

- REKLAMA -

Iako se građani nadaju da će prebacivanjem Gradske toplane sa mazuta na gas vazduh u Kosjeriću biti čistiji, pred njima je, kako kažu, još jedan potencijalni ekološki problem. U naselju Gradina planirano je otvaranje kamenoloma za koji meštani smatraju da će im doneti brojne probleme. Do sada su nekoliko puta protestvovali u nadi da će lokalno rukovodstvo, ali i nadležne institucije na nacionlanom nivou imati sluha za njihove zahteve.

„Plašimo se za naš opstanak ovde u naselju, jer će postati neuslovno za život. Ovde će oko petnaest domaćinstava ostati prvenstveno bez vodovoda, a zatim i bez puta. To stavlja tridesetoro dece u tešku poziciju je se glavnim putem kreću u školu i tada neće imati kuda. Trotoara nema, a kamioni koji vuku materijal će stalno tuda prolaziti. S obzirom da je to rudnik moguća su miniranja što nam dodatno uliva strah u kosti”, kazala je za RINU Vesna, meštanka naselja Gradina.

Ona dodaje da su građani još u martu obratili nadležnima i tada dobili obećanje da kamenoloma u njihovom naselju neće biti dok se ne izvrše sve procene i ne uradi studija štetnosti uticaja na životnu sredinu. Međutim, kako kažu, u međuvremenu vlasnik je dobio dozvolu za priključak, a mašine su viđali na terenu.

„Nadamo se da do ove ekološke bombe neće doći. Nećemo to dozvoliti, jer na taj način ne uništava se samo naš, nego i život budućih generacija. Kosjerić ima već mnogo problema sa aerozagađenjem, ovaj sa kamenolomom bi zaista bio previše“, ističe meštanka.

Sa druge strane, firma Kamenolom Gradina Kosjerić u jednom od ranijih saopštenja datih medijima izričito je navela da se radi o političkoj hajci protiv investitora i da se protiv kamenoloma sada bore ljudi koji su za isti prodali sopstvenu zemlju. U istom saopštenju navedeno je da proces pokretanja kamenoloma u Gradini traje već godinama i to upravo zbog toga što su insistirali na poštovanju svih zakonskih procedura. Istakli su da njihov posao nije protivzakonit, a još manje, kako je navedeno u saopštenju, opasan po životnu sredinu. Svima koji žele da se uvere u to poručili su da su njihova vrata uvek otvorena.

Izvor i foto : RINA

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
72 %
1.7kmh
1 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
19 °
Pet
12 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime