- REKLAMA -
10.7 C
Užice
Početna Srbija i region Politika Borel: Usvajanje mape puta za primenu sporazuma o energetici veliki i važan...

Borel: Usvajanje mape puta za primenu sporazuma o energetici veliki i važan korak

- REKLAMA -

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je juče da je dogovor Beograda i Prištine o mapi puta za primenu sporazuma o energetici veliki i važan korak u dijalogu dve strane uz posredstvo EU.

“Ovo je veliki i važan korak napred u dijalogu uz posredstvo EU i doneće konkretne rezultate za sve građane. Radujemo se nastavku rada na narednim koracima”, napisao je Borel na Tviteru.

Borel je naveo da je  telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako bi im čestitao na današnjem dogovoru.

Mapu puta za primenu sporazuma o energetici ranije danas su usaglasili glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), na čijem je čelu Borel, pozdravila je usvajanje mape puta, ocenivši da je to korak napred u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u korist svih građana. EEAS je pozvala obe strane da ostvare napredak i u primeni svih drugih postignutih sporazuma.

EEAS navodi da mapa puta postavlja jasne rokove i konkretne korake za implementaciju energetskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine. Oba sporazuma su samo delimično sprovedena, dok relevantni elementi još nisu primenjeni, navodi se.

Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu prema kosovskom zakonu, počeće zahvaljujući današnjem sporazumu da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom. To otvara put ka okončanju netransparentne i neregulisane prakse, navodi EEAS.

Evropska unija je zatražila od sekretarijata Energetske zajednice da nadgleda tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana Elektrosevera i Kosovske kompanije za distribuciju energije (KEDS), dodaje se.

Ambasada SAD u Prištini pozvala Kosovo i Srbiju na hitno i otvoreno angažovanje u dijalogu

Ambasada SAD u Prištini pozdravila je danas postizanja sporazuma Kosova i Srbije o energetici i pozvala ih na hitno i otvoreno angažovanje u dijalogu uz posredovanje EU. Ambasada je na Tviteru navela da je “današnji dogovor o energetskoj mapi puta dokaz da kada se Kosovo i Srbija angažuju kreativno i fleksibilno, (da) građani obe zemlje imaju koristi”.

“SAD pozivaju obe zemlje da nastave da grade ovaj uspeh kroz hitno i otvoreno angažovanje u dijalogu uz posredovanje EU”, navela je ambasada.

U Briselu je prethodno danas potpisan energetski sporazum kojim se predvidja naplata struje u opštinama na severu.

Opozicija na Kosovu: Vlast prihvatila sporazume o energetici koje je žestoko kritikovali

Predstavnici opozicije u skupštini Kosova ocenili su da su vladajući pokret Samoopredeljenje i vlada Aljbina Kurtija danas u Briselu prihvatili sporazum o energetici koji su, kada je potpisan, 2013. i 2015. žestoko kritikovali.

Poslanik Demokratske partije Kosova, Ferat Šalja izjavio je za agenciju KosovaPres da te sporazume treba primeniti, a ne da ostanu na papiru.

On je optužio Samoopredeljenje da se tokom opozicionog delovanja protivio svim sporazumima sa Srbijom.

“Upravo ova vlast, dok je bila u opoziciji, vređala je, psovala, ocrnjivala sporazume i linčovala aktere na najvišem mogućem nivou,… ljudskom, političkom i nacionalnom, a danas sprovodi do zareza sve sporazume”, rekao je Šalja.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj smatra da ovaj sporazum neće biti sproveden kako je potpisan, pošto, kako je naveo, “Srbija nikada nije poštovala ono što je potpisala”.

“Skeptičan sam da će oni biti sprovedeni prema smernicama koje su sačinili i potpisali”, kazao je on.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je kritikovao Kurtijevu vladu jer je, kako je dodao, “kada su postignuta dva energetska sporazuma, (Kurti) to nazvao sporazumima koji legalizuju uticaj Srbije na Kosovu”.

Rekao je da “gradjani Kosova moraju da čuju od njega (Kurtija) da li će ova dva sporazuma prihvaćena bez ikakvih promena i potpuno utemeljeno proglašena legalizovati ili ne uticaj Srbije na Kosovu”.

“DSK je kontinuirano i dosledno podržavao – juče i danas – sporazume u interesu Kosova, koji imaju za cilj ostvarivanje punog suvereniteta Republike Kosovo”, napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

Glavni pregovarači Besnik Bislimi i Petar Petković postigli su jutros u Briselu dogovor o sprovođenju mape puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji u opštinama na severu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
10.7 ° C
10.7 °
10.7 °
74 %
2kmh
19 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
22 °
Pon
23 °
Uto
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime