- REKLAMA -
17.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Učenice Sara Vasović i Ana Nikolić pobednice literarnog konkursa

Učenice Sara Vasović i Ana Nikolić pobednice literarnog konkursa

- REKLAMA -

Učenica petog razreda OŠ Miodrag Milovanović Lune iz Karana, Sara Vasović i učenica trećeg razreda Užičke gimnazije, Ana Nikolić pobednice su literarnog konkursa Voli i poštuj život koji ti je dat koji je organizovao Zavod za javno zdravlje Užice uz podršku Grada Užica. Na konkurs je pristiglo 27 radova đaka iz osnovnih i srednjih škola iz Užica, a učesnici su kroz priče iskazivali šta osećaju i misle o psihoaktivnim supstancama, vožnji u alkoholisanom stanju ili rizičnim seksualnim odnosima.

Sara Vasović i Ana Nikolić

Prema rečima šefa odeljenja za promociju zdravlja iz Zavoda za javno zdravlje dr Mirjane Filipović literarni konkurs je raspisan sa ciljem da se vidi kako mladi razmišljaju o rizičnom ponašanju vezanom za alkohol, ali i o svom rizičnom svom ponašanju i efektima na druge ljude.

Dobili smo 27 radova iz naših osnovnih i srednjih škola i ovom prilikom se zahvaljujem učesnicima i njihovim nastavnicima. Hvala deci koja su nam dala jako težak zadatak da od 27 radova izaberemo samo dva, jer su nam toliko naše materijalne mogućnosti dozvoljavale. Oba rada su sjajna, pred ovu konferenciju po ko zna koji put smo plakali dok smo čitali i slušali radove. Zaista su toliko zreli ovi radovi i toliko puno poruka i razmišljanja šalju. Zaista je ponos što imamo u okruženju u našim školama, učenike koji na taj način zrelo razmišljaju o posledicama rizičnog ponašanja među mladima, istakla je doktorka Filipović.

Učenica petog razreda OŠ Miodrag Milovanović Lune iz Karana Sara Vasović je rekla da joj je tema bila najzanimljivija i da ju je ona privukla.

Ovo mi je možda najlepši rad koji sam napisala. Mami i tati sam dala da ga pročitaju i rekli su da je prelep i da se prijavim na konkurs. Ovim radom sam htela da poručim ljudima da ne piju, da ne sedaju pijani za volan, jer je u mojoj okolini u Lunovom Selu jedna devojčica poginula i taj događaj me je podstakao da shvatim da ne treba da se seda pijan za volan, poručila je Sara Vasović.

Učenica trećeg razreda Užičke gimnazije Ana Nikolić je navela da nije htela da piše za ovaj konkurs, jer joj je tema bila prilično teška i mislila je da ako se ne odradi na pravi način da neće dati dovoljno dobru poruku. Ipak profesorka ju je podstakla pa se ipak prijavila, dodala je ona.

Kad sam napisala sastav nisam ga nikome dala da ga pročita, jer sam misila da je mnogo tužan. Prosto kad sam ga napisala samo sam htela da zaboravim da sam ga napisala, zato što je i mene pogodila ta tema, iako je u sastavu sve izmišljeno i nije ništa bazirano na stvarnim događajima. Sad kad sam videla rekacije članova komisije bilo mi je drago što sam izazvala takvu reakciju. I nadam se da kad bih ga pročitala nekim svojim vršnjaicma da bih i kod njih izazvala sličnu reakciju osvešćivanja, jer jer bitno da kad pročitamo ovako neki sastav da ne pomislimo, kako je lepo napisan, nego nekako da nas uplaši, jer strah će nas kod ovakvih tema najbolje pdostaći da zapravo razmišljamo pre nego što sednemo za volan ili popijemo alkohol, rekla je Ana Nikolić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17.1 ° C
17.1 °
17.1 °
55 %
5.3kmh
1 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
19 °
Pet
12 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime